Roetsjes

Enkele Roetsjes uit vorige Roetsen

De Belgische staat startte met een 'Voorlopig Bewind'. Een zelfbenoemde regering van negen notabelen. Ze maakten een grondwet, zochten een koning en vonden een Duitse prins. Bingo!
Aartshertogin Isabella schoot in 1615 de hoofdvogel bij de gaaischieting in Brussel. De TV was er niet bij en daarom liet ze de gebeurtenis door haar hofschilders op doek vastleggen.
'Wij verkopen bier om te leven en niet vice versa', zei broeder Joris van de abdij in West-Vleteren aan de reporter van de Wall Street Journal. Die kreeg zowaar dorst van zo'n uitspraak, maar helaas...
Het woord 'ridder' komt van het Engelse 'rider', een vechtersbaas op een paard. Die idealen van kuisheid en trouw waren meestal bijzaak.
Bierglazen bestaan bij ons sinds de 16de eeuw. Bierflesjes sinds 1700.
Je hoeft niet bang te zijn om iets te ondernemen: amateurs bouwden de Ark van Noë en professionelen de Titanic.
Stoppen met een oud idee is meestal meer vernieuwend dan starten met een geweldig nieuw idee.
In alle atlassen van de 16de en 17de eeuw heten de Azoren 'Vlaemsche eilanden'.
Oorspronkelijk betekende het woord heiden 'iemand van de heide'. Iemand die vasthield aan de plattelandsgodsdienst.
'Pierlala' was het liedje dat de socialistische volksvertegenwoordiger Kamiel Huysmans (1871-1968) zong in het parlement. De voorzitter van de kamer zong niet mee.
Voor 1830 heette het ronde Brusselse Barricadenplein Oranjeplein, omdat de Nederlandse koning Willem het liet ontwerpen. Maar Willem viel er van de barricaden.
Een 'piskijker' was in de middeleeuwen een geschoolde medicus die het ziektebeeld aflas uit de urine van zijn patiënt.
17 jaar was Louis van Parijs toen hij in 1925 in Brussel een wereldrecord zwom over de 400 meter schoolslag. 'Louitche' was daarmee de eerste Vlaming die zich de snelste zwemmer ter wereld kon noemen.
In de Eerste Wereldoorlog gebruikten de Duitse soldaten aan het IJzerfront grote borden waarop geschilderd stond 'Vlaamen, komt maar over, de Duitsche schieten niet'.
De grootste bananencollectie ter wereld vindt men niet in een of andere bananenrepubliek maar in het Leuvense lab voor tropische plantenteelt.
Keizer Karel V werd door zijn vader Filips de Schone tot ridder geslagen nog vóór hij 1 jaar oud was.
Brussel 1916: na een anonieme tip rukken Duitse militairen uit naar het Barricadenplein om ene verdachte A. Vésale op te pakken. Ze gingen het standbeeld van Vesalius arresteren.
In 1648 waren er in Haacht 145 huizen. Inbegrepen vijf brouwerijen en twaalf herbergen. Wie nog een pintje?
Jeugdzonden kan je best doen als je jong bent.

© 2016 - De Roets